Tajemnice diety

O wchłanianiu się żelaza

Jakiś czas temu uczestniczyłam jako dietetyk w akcji honorowego krwiodawstwa. Krwiobus stał pod pomnikiem Adama Mickiewicza w centrum Poznania, więc chętnych do oddania krwi było niemało. Wiele osób, mimo szczerych chęci, zmuszona była odejść z kwitkiem, gdyż wstępne wyniki badania krwi były przeciwwskazaniem do jej oddania. Najczęstsza przyczyna – niedokrwistość lub anemia.

Ponieważ wiele osób ma problemy z niskim poziomem lub złym wchłanianiem się żelaza, podaję poniżej kilka wskazówek, co zrobić, by żelazo wchłaniało się lepiej.

  • Preparaty z żelazem powinno przyjmować się na czczo, ok. 30 min. przed śniadaniem, najlepiej z witaminą C, która wspomaga jego przyswajanie.
  • Nie wolno preparatów popijać herbatą ani kawą, bo teina i kofeina hamują wchłanianie Fe.
  • Nie łączmy również w diecie produktów bogatych w żelazo z nabiałem lub produktami z dużą zawartością wapnia (np. płatków zbożowych z mlekiem lub chleba z serem), gdyż wapń hamuje przyswajanie żelaza.
  • Żelazo pochodzenia zwierzęcego wchłania się lepiej niż pochodzenia roślinnego.

To tylko kilka zasad. Nie każdy je zna, a stosowanie ich może zdecydowanie pomóc! Więcej przydatnych porad na moim profilu na Facebooku.